in Tech

Waarom Apple Wint

Zenc gaat meedoen aan een pilot met Apple Nederland “Switch naar Mac”. Een aantal kleine kennisintensieve bedrijven (waaronder Stroomt van vrindje Melle) doet mee om te kijken welke knelpunten er zijn om over te stappen van PC naar Mac. De knelpunten bij ons op voorhand: Exchange (schijnt geen probleem te zijn), Urenregistratie (wel een probleem want een Windows-applicatie) en Boekhouding (wel een probleem want een Windows-applicatie). Geen probleem (meer): Office-applicaties, fileservers, internetverbinding, netwerkverbinding.

We doen mee om verschillende redenen. Omdat we altijd wel in zijn voor een experimentje. Omdat we de afgelopen tijd wat computerproblemen hebben met laptops die crashen en kapot gaan (niet per s?ɬ© te wijten aan Microsoft overigens). Omdat die Apple’s er zo lekker uitzien… En om twee andere redenen, die mij persoonlijk boeien:

  1. Apple Gaat Winnen
  2. Wij Willen Webbased

Apple Gaat Winnen
Het aantal Apple gebruikers is in 8 maanden tijd verdubbeld lazen we op DutchCowboys. In maart was ik op een topic maps congres, waar allerlei hipsters met Macs rondliepen en op 1 juni was ik op The Next Web, waar hetzelfde fenomeen zichtbaar was. Hoe kan dat nou? Ongetwijfeld om dezelfde redenen die boven staan, maar om nog ?ɬ©?ɬ©n extra reden: Geeks houden van Apple en gebruikers volgen geeks op termijn. Vroeger hielden gebruikers van Apple en geeks van Microsoft, omdat je op Microsoft zo cool je eigen dingetjes kon tweaken, extra programma’tjes kon installeren en je zo’n domme gebruiker af kon zeiken omdat jij wel wist hoe het moest en zij niet (en op een Apple snapten ze het zelf). En uiteindelijk volgde iedereen de geeks en ging werken op Microsoft.

Dat is nu anders: ten eerste zijn geeks tegenwoordig hip en hippe mensen hebben een Apple. Ten tweede kun je net zo goed programmeren op een Apple als op een PC als je Java, Python, PHP, Ruby of wat dan ook gebruikt (dat was anders in de tijd van Visual Basic en C++). Ten derde omdat de favoriete applicaties van geeks, de open source applicaties als Firefox en OpenOffice, ook gewoon op een Mac draaien. Ten vierde omdat Apple een paar dingetjes heeft waar geeks van smullen: de nieuwe Time Machine, het feit dat ze veel beter met standaarden als iCal en CalDav omgaan. En ten vijfde omdat alles wat echt de moeite waard is op geekgebied zich toch op Internet afspeelt en je dus alleen nog een browser nodig hebt. En dan komen we meteen op het volgende punt.

Wij Willen Webbased
Mijn visie op de automatisering van Zenc is dat alle applicaties waar we als bedrijf van afhankelijk zijn webbased moeten worden, ofwel omdat we gewoon online diensten inkopen, ofwel omdat we eigen applicaties hosted ergens neerzetten. Ik denk dat het domweg niet meer efficient is om zelf applicaties in beheer te hebben en dat de huidige ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van Web 2.0, ASP, Wifi, UMTS, Web Services (om maar wat buzzwords te noemen) ervoor zorgen dat Webbased applicaties binnen afzienbare tijd zo goed zijn dat je het verschil niet meer merkt. En als je alles via de browser doet, dan maakt het niet meer uit of je een PC of een Mac gebruikt.

Write a Comment

Comment