in Tech

The Next Web Conference 2007

the next web

Collega Barry en ik waren op The Next Web Conference in het Tuschinski theater in Amsterdam, afgelopen vrijdag 1 juni 2007. Een congres van On-Nederlandse allure en aangezien ik normaal niet bepaald een liefhebber van congressen ben was ik behoorlijk onder de indruk..

Venture capitalists Saul Klein (deze week net gecasht op last.fm) en Jeff Clavier veegden de vloer aan met het Europese investerings- en ondernemersklimaat: we nemen geen risico’s, we tolereren geen mislukkingen (in tegenstelling tot de Amerikaanse mentaliteit: if someone has a few failed startups, he learned off someone else’s money), we zijn veel te veel lokaal gericht waardoor echte schaalgrootte niet tot stand komt, goede exits zijn meer uitzondering dan regel, we kopieren de Amerikaanse concepten teveel. Europa zou zich meer moeten richten op breedband toepassingen, want daarin hebben we voorsprong.

Tussendoor waren er heuse pitches van startups als Zyb, Respectance, Mobiluck en eBuddy, die tien minuten kregen om hun concept te presenteren. Venture capitalist Jeff Clavier en Internetveteraan Marc Canter mochten de moeilijke vragen stellen. Met name Canter wist aardig de vinger op de zere plek te leggen.

In het gevarieerde programma ook Deborah Schultz, die vertelde hoe we in het web 2.0 tijdperk met online relaties omgaan en Rod Beckstr?ɬ?m, die zijn visie op decentrale organisaties gaf. Bij Schultz bleef vooral hangen dat naarmate we meer online relaties opbouwen, we daar ook op een andere manier mee omgaan. Als je iets wil weten of even iets kwijt wil, kun je realtime beter bij mensen terecht die op mijn MSN staan dan mijn echte vrienden. Ik heb zelf ook de ervaring dat mensen die ik jaren niet heb gezien, toch vrij dichtbij me staan via MSN en blogs. “The medium is the relationship”.

tuschinsky

Wat erg opviel was dat niet alleen de sprekers goed waren, ook hun presentaties waren gelikt. Wat mij (opnieuw) tot de conclusie leidt dat powerpoint sheetjes met bullets hopeloos uit de tijd zijn, de boodschap slecht overbrengen en het publiek alleen maar in verwarring brengen.

Tariq Krim van Netvibes, ging in op widgets, het nieuw hypewoord. Als je als fatsoenlijke website tegenwoordig geen widgets hebt, hoor je er niet bij.. en Netvibes is een grote mashup van widgets.

De koning van de slicke presentaties: Dick Hardt, sprak ’s middags over Identity 2.0. Een goed verhaal, aangekleed met een geweldige presentatie. Hardt’s verhaal kwam aardig overeen met dat van OSCON 2006, maar zijn idee?ɬ´n zijn verder gegaan. Hardt zegt eigenlijk dat de huidige mogelijkheden om jezelf te identificeren op Internet te gesloten/niet portable zijn (voor iedere site een nieuwe gebruikersnaam), niet deelbaar zijn (als je je identificeert is meteen je hele profiel beschikbaar) en niet veilig (wie zegt dat jij het bent). Identity 2.0 is de evolutie van identiteit op Internet waarbij je identiteit echt vastgesteld kan worden, waarbij je je profiel mee kan nemen over verschillende sites en waarbij je zelf kan bepalen wie wat van jou weet. Een concept wat daarin valt is bijvoorbeeld ook een “wegwerp e-mailadres” of een “wegwerp telefoonnummer” voor transacties waarbij je liever anoniem wil blijven. Via het wegwerpadres wordt de informatie dan doorgestuurd naar je echte adres.
dick hardt
Om te zeggen dat ik enthousiast was is nog een understatement. Ik stond echt te stuiteren en als een congres dat voor elkaar krijgt, is er toch iets goed gegaan.

Ja, het was een consumptieve, kritiekloze grote web 2.0 orgie, het slijm droop ervan af, het was volgepakt met allemaal dotcom entrepreneurs die The Next Big Thing gaan worden en die elkaar ophemelden… Zien en gezien worden. Hippe dertigers met trendy spijkerbroeken en vlotte colbertjes. Pretty much like me 😉 Maar in ieder geval geen Heineken, KPN en Unilever product managers en… weinig consultants. Wat bepaald ook meehielp was dat alle sprekers echt loaded waren en allemaal al eerder bedrijven opgericht en verkocht hadden.

En het was goed georganiseerd! Gratis donuts, mooie lokatie, goede voorbereiding (website, ontbijt ’s ochtends, diner en feest ’s avonds). De techniek liet ons af en toe in de steek, maar daar zijn we zelfs in het web 2.0 tijdperk nog niet immuun voor.

Advies Overheid.nl collega’tje Martin Kloos blogt ook

Meer foto’s:
http://www.flickr.com/photos/johndog/sets/72157600297169090/

Medebezoekers hebben al flink zitten bloggen over het congres getuige de volgende links:

Foto’s: http://www.flickr.com/search/?w=all&q=thenextweb2007&m=tags

Blog posts: http://www.technorati.com/tag/thenextweb2007

Write a Comment

Comment

  1. Mooi,

    Fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad. Ik hoop je volgend jaar weer te zien. Dan maken we er nog een groter feest van.

    Groeten,
    Arjen Schat
    The Next Web Conference.