in Gelezen

Mireille van Eechoud, Brenda van der Wal: Creative Commons licensing for public sector information

IVIR rapport kaftIk had het al gelezen omdat ik voor een bijeenkomst was uitgenodigd die bij het onderzoek hoorde. Later kreeg ik het van verschillende kanten toegestuurd. Het is een blogpost waard.

Het IVIR onderzocht de mogelijkheden van Creative Commons licenties voor overheidsinformatie in Nederland. En: niet geheel toevallig is IVIR ?ɬ©?ɬ©n van de partijen in Creative Commons Nederland.

Voor wie het niet weet, Creative Commons is een initiatief om tegenover de bestaande copyright wetgeving, die bijna alles afsluit, een opener vorm van licenties te codificeren en uit te dragen. Partijen die Creative Commons licenties aan hun (creatieve) werken koppelen, geven andere mensen meer mogelijkheden om die informatie te kopieren of te bewerken. Creative Commons is opgericht in Amerika door (onder andere) Lawrence Lessig en “vertaald” naar andere landen.

Het onderzoek van IVIR plaatst het auteursrecht en databankrecht en andere in Nederland geldende kaders zoals de WOB en de Europese richtlijn voor hergebruik van overheidsinformatie naast de Creative Commons licenties.

Dat levert ten eerste een hele duidelijke samenvatting op van wat die wetgeving eigenlijk inhoudt, in hoeverre je er last van hebt, in hoeverre het consistent is en dergelijke. Ten tweede levert het een beeld van wat Creative Commons is en wat je er mee kunt. Deze twee maken het onderzoeksrapport al erg interessant. Ten derde levert het een vergelijking tussen deze twee en aanbevelingen voor hoe Creative Commons kunt inzetten bij overheidsinformatie.

Plat gezegd: als je het niet nodig vindt om de strikte wetgeving copyrights toe te passen, dan geeft het andere mensen veel duidelijkheid als je daarvoor een standaard licentie gebruikt zoals Creative Commons. Met name bij overheidsinformatie zijn er veel redenen te bedenken waarom die copyrightwetgeving niet voluit hoeft te gelden. En natuurlijk wat argumenten waarom niet alle Creative Commons licenties dan bruikbaar zijn. Ik zeg: “Information wants to be free”.

http://www.ivir.nl/publications/eechoud/CC_PublicSectorInformation_report_v3.pdf

Write a Comment

Comment