in Gelezen

Geert Mak: Reizen zonder John

263
Grappig. Ik was een van de slachtoffers van het Fyra debacle en net voordat de Fyra ├╝berhaupt zou gaan rijden was er heel veel onduidelijkheid of er wel enige trein zou rijden en of daar abonnementconstructies voor zouden zijn. Toen viel mijn oog op een advertentie in de Metro van een nieuw boek van Geert Mak: “Reizen zonder John“. Meer toepasselijk kon het niet zijn op dat moment. Kort daarna kon ik in een blinkende Fyra stappen die binnen twee maanden knarsend en piepend tot stilstand kwam.

Later kreeg ik het boek als afscheidscadeau van collega teammanagers Tim Berkelaar, Eric Brouwer, Ila Bujar, Francois Vis en Hugo Butter. En ik heb beloofd het te reviewen!

Die review komt wel ruim anderhalf jaar later pas. Dat zegt al iets (vast ook over mij maar ook) over het boek. Het is een dikke pil, meer dan 500 pagina’s en voor mij is het iets om af en toe een stukje uit te lezen.

John Steinbeck reed in 1960 een rondje door Amerika en schreef daar “Travels with Charley” over. Anno 2010 doet Geert Mak dat met vrouwlief nog eens over en schrijft daar “Reizen zonder John” over.

Het boek is een wirwar van John Steinbeck geschiedenis, wat Steinbeck beschreef in zijn boek, wat Geert Mak in 2010 meemaakt en wat visies op Amerika. Het is leuk geschreven en goed te volgen, begrijp me niet verkeerd! En ik hou van reisverhalen dus dat maakt het sowieso wel leuk om te lezen. Maar ook weer geen pageturner.

Steinbeck rijdt in 1960 door een idyllisch Amerika met veel geloof in de toekomst (alhoewel hij ook zijn eigen teleurstellingen heeft. Geert Mak lijkt er de nadruk op te willen leggen dat van dat idyllische weinig meer over is: de kleinere dorpen en stadjes zijn verlaten, boerderijen zijn er alleen nog maar in XXXXXXL formaat, men heeft geen vertrouwen in de politiek, het is crisis. Dat geeft het boek een beetje een negatieve klank. Of wil ik zelf nog te veel geloven in de droom van Amerika?

Leuke uitstapjes in het boek zijn beoordelingen van het waarheidsgehalte van wat Steinbeck allemaal opschrijft; aan de hand van brieven en observaties van Geert Mak (en natuurwetten) kunnen we reconstrueren dat sommige dingen die hij schrijft eigenlijk nooit gebeurd zijn. Wat overigens wordt vergoeilijkt in de trant van “never let the truth get in the way of a good story”.

Op het einde geeft Geert Mak nog een (niet altijd even rooskleurig) beeld van de buitenlandpolitiek van de US. Het valt een beetje buiten de “scope” van het boek, maar wel erg interessant.

Lezen dus, maar wel op een rustig tempo.
http://www.bol.com/nl/p/reizen-zonder-john/1001004011830025/

Write a Comment

Comment