in Work

Managing Successful Programmes

Ik mocht weer een diploma in ontvangst nemen, en wel dat van MSP foundation. MSP staat voor Managing Successful Programs en is een methodiek om programma’s te organiseren.

Een paar dingen bleven me erg bij:
– programma’s versus projecten
Voor de mensen en organisaties die heen en weer laveren tussen programma’s en projecten (en waar functietitels als programma- en projectmanager alom aanwezig zijn) is het goed om het onderscheid tussen projecten en programma’s scherp te houden. Projecten hebben een vastomschreven doel en resultaat. In Prince2 zie je dat die scope ook sterk wordt bewaakt in de fasering, in exception reports en in minimale rapportagevormen. Programma’s zijn vaak meer visiegedreven waarbij het eindpunt minder strak omschreven wordt. De sturing van programma’s en projecten is daarom anders. Programma’s worden veel meer gestuurd middels stakeholder management, visie en communicaties en projecten worden veel meer gestuurd op resultaten en planning. Als je een project aanstuurt als programma, dan gaan doelstellingen schuiven en worden resultaten vaag. Als je een programma aanstuurt als project doe je geen recht aan de vaak complexe omgeving en lever je een heel concreet resultaat op wat niet meer aansluit bij de omgeving.

– programma’s opzetten
In navolging daarop: je kunt niet “even een programma opzetten”. Bij een project lukt dat nog wel eens (mits mits mits), maar als je een vraagstuk serieus als programma wil definiĆ«ren, dan hoort daar een behoorlijke voorbereiding bij en een opdrachtgever die de samenhang ziet en ook haar omgeving kan organiseren.

– business change management
In MSP wordt vrij duidelijk een scheiding gehanteerd tussen de business (de operatie, vallend onder lijnmanagement) en het programma. Het programma moet “capabilities” (zie het als geĆÆmplementeerde projectresultaten) opleveren waar vervolgens in de business “benefits” (zoals kostendaling, winstverhoging) mee worden gerealiseerd. Ik zal vast de enige zijn, maar ik maak nogal eens mee dat er een programma wordt opgezet, dat op zich mooie resultaten oplevert, maar die resultaten vallen op de grond omdat niemand er iets mee doet. In MSP wordt de verantwoordelijkheid voor het realiseren van de benefits bij een Business Change Manager gelegd. Deze staat naast de programmamanager, beide werken dus nauw samen en leggen verantwoording af aan de Senior Responsible Owner (de opdrachtgever). Terugkijkend heb ik deze situatie in de praktijk wel gezien, maar nooit zo formeel benoemd.

http://www.msp-officialsite.com/

Write a Comment

Comment