in Gelezen

Rini van Solingen, Eelco Rustenburg: De kracht van Scrum

“Een inspirerend verhaal over een revolutionaire projectmanagementmethode”

Hmm kennen we “The goal” en “The race” nog van Eli Goldratt? Daar deed het me enorm aan denken: een roman waarin een bedrijfskundig concept op verhalende wijze wordt toegelicht, rijkelijk geïllustreerd door een mysterieuze goeroe en toegepast in een probleemsituatie..

Dat gezegd hebbende is “De kracht van Scrum” een hartstikke leuk boekje, dat je in een paar uur uit hebt. Ok, misschien moet je het twee keer lezen om de termen een beetje tot je te laten doordringen..
Maar, anders dan gewoon met Scrum beginnen en werken, of Jeff Sutherland langs laten komen, is het boekje wel een hele goede manier om kennis te maken met Scrum.

Het verhaal: Pekka, een mysterieuze Finse software-ontwikkelingsgoeroe ontmoet bij toeval Mart, een getergde CTO met deadlineproblematiek en leert hem een nieuwe ontwikkelmethode: Scrum. De rest van het boek is gejubel over hoe het ontwikkelteam, na enig zuchten, de methode omarmt, hoe de productiviteit van het team toeneemt, hoe de kwaliteit en stabiliteit van de software verbetert, de klant blijer wordt, de CTO beter slaapt en hoe er alleen nog maar zaken worden ontwikkeld die echt toegevoegde waarde geven. Gelukkig zijn de auteurs zelf ook niet te beroerd om hun eigen kwaliteiten in het fictiegenre ter discussie te stellen.

Mocht ik te negatief klinken: het is een aanrader! In Scrum zit een aantal “zelfreinigende” psychologische mechanismen verborgen die ik nou precies belangrijk vind in management: de mensen in het team zelf verantwoordelijkheden en bevoegdheden geven, een transparant proces inrichten met natuurlijke meetmomenten, je opdrachtgever dicht bij je houden en in zijn rol duwen en focussen op zichtbare toegevoegde waarde die in reële stappen wordt gehaald.

http://www.bol.com/nl/p/de-kracht-van-scrum/1001004008563933/

Write a Comment

Comment

  1. Hi John,
    Dank voor je evaluatie. En nee hoor, helemaal niet negatief; eerlijk, oprecht en realistisch (vooral dat t een aanrader is 😉 )
    Gr. Rini van Solingen