in Gelezen

Malcolm Gladwell: Outliers

outliers-by-malcolm-gladwell

In Outliers onderzoekt Malcolm Gladwell de factoren die bijdragen aan succes. Of het nou om top-ijshockeyers gaat, top-zakenmensen tot The Beatles en Robert Oppenheimer, de uitvinder van de atoombom. Wacht, hadden we daar in 1937 ook al niet Think and Grow Rich voor? Ja hoor, en vast nog veel meer boeken.

Er blijft wel het een en ander hangen bij Outliers: Ten eerste kun je bij succesvolle mensen vaak terughalen dat ze op de een of andere manier ergens een voorsprong opdeden: Bill Joy, oprichter van Sun en Bill Gates hadden op hele jonge leeftijd bijna onbeperkt toegang tot computers terwijl anderen dat niet hadden. Canadese top-ijshockeyers zijn bijna allemaal in januari, maart of april geboren, omdat het nieuwe seizoen in januari begint en “vroege leerlingen” meteen met een voorsprong beginnen. The Beatles speelden twee jaar lang in Hamburg iedere dag en ook een heleboel uren op een dag, waardoor ze ontzettend ingespeeld raakten. Een gouden regel: om ergens heel goed in te worden, moet je er 10.000 uur in steken. Huh? Ja, dat is tienduizend uur.

Vervolgens zijn er allerlei omgevingsfactoren die het mogelijk maken dat iemand succesvol wordt, niet in de minste plaats in de juiste periode geboren worden (veel IT-tyconen zijn rond 1955 geboren en waren bij de opkomst van computers rond de 20 jaar oud) en de juiste afkomst hebben (kinderen van rijke mensen worden vaak meer gestimuleerd in hun intellectuele ontwikkeling en ontwikkelen een “sense of entitlement”).

Het sterkste aan het boek vind ik de analyse van bijvoorbeeld The Beatles of Bill Gates, waarbij je terug kunt vinden dat hun gigantische succes te danken hebben aan een periode in hun leven waar ze echt heeeeeel hard gewerkt hebben en daardoor een voorsprong opbouwden. Het succes is ze niet zo zeer in de schoot geworden, maar de kans om hun kennis te ontwikkelen vaak wel. Die wetenschap zorgt voor een hoop bescheidenheid, die deze mensen niet zelden ook tentoonstellen.

Het goede nieuws: je hoeft niet per sé buitengewoon slim te zijn blijkt uit de voorbeelden, een gemiddeld IQ, een gemiddelde opleiding en heeeeeeeel hard werken is genoeg. Nu nog een oplossing voor dat laatste ;-).

http://www.gladwell.com/outliers/index.html

http://www.amazon.com/Outliers-Story-Success-Malcolm-Gladwell/dp/0316017922

Write a Comment

Comment