in Gelezen

Roovers, Kuiper, Keller: Het Midoffice

Elektronische dienstverlening tussen frontoffice en backofficekaft midoffice

Keller en co hebben heel veel gedaan in het uitdenken en invoeren van het midofficeconcept bij gemeenten in Nederland, samen met Mark van den Broek van Egem. Het is vast niet helemaal toevallig dat van den Broek nu bij Kellers bedrijf M&I Argitek werkt..

Dit boek is het resultaat van hun denken over midoffices en daarmee een tussentijdse mijlpaal. Alhoewel het uit eind 2006 stamt is het gewoon een duidelijk conceptueel verhaal over de rol van het midoffice bij elektronische dienstverlening door gemeenten. In een lekker tempo wordt je door de ontwikkelingen op dat gebied geleid, door verschillende mogelijkheden en door de verschillende componenten die zich in het frontoffice, midoffice en backoffice bevinden. Alhoewel doorgaans goed leesbaar voor iemand met enige interesse in deze materie, gaat het boek af en toe ook dieper in op technische concepten, bijvoorbeeld rondom web services.

Ik was blij verrast de transparantieprojecten aan te treffen, waarbij Samenwerkende Catalogi zelfs met architectuurplaat en al wordt beschreven en (nog veel mooier) een programma wordt genoemd (voor de leek: het is een project, een programma is doorgaans veel groter opgezet)!

Keller en de zijnen houden het niet alleen bij theorie?ɬ´n: in 2005/2006 hebben ze een aantal toen beschikbare midoffice oplossingen in een laboratoriumopstelling getest op factoren als gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit, architectuur en leveranciersondersteuning. Het onderzoek is in 2008 wat gedateerd, maar het beoordelingsmodel is grotendeels nog geldig. Dat onderzoek heeft ongetwijfeld geleid tot wat denkwerk bij de deelnemende leveranciers, waardoor de huidige markt een stuk meer ontwikkeld is.

Het denken over midoffices, dat in dit boek wordt beschreven, heeft bijna rechtstreeks tot gevolg dat een groot aantal gemeenten in Nederland een midoffice oplossing hebben aanbesteed, waarvan steeds meer in een samenwerkingsverband: ANDEZ (afkorting voor Alphen, Nieuwegein, Delft, Ede, Zoetermeer), ANDEZ2, Dimpact en meest recent: Govunited/ANDEZ3.

De echte resultaten van al die projecten zijn nog nauwelijks zichtbaar omdat ze grotendeels nog in een implementatiefase zitten of net draaien. Pas als ze enige tijd in gebruik zijn zal blijken hoe doordacht en hoe praktisch bruikbaar het concept is en in hoeverre de gemeenten in staat zijn het concept door te voeren. Daar gaan we het komende jaar vast veel over horen..

Het boek richt zich wel expliciet op de rol van het midoffice bij elektronische dienstverlening, hoe het midoffice kan worden ingezet bij aspecten als keteninformatisering of integrale besturing van gemeenten komt minder tot niet aan de orde, terwijl ik denk dat hier zeker ook een rol is weggelegd. In het algemeen mis ik een component van rapportages/procesbesturing in het boek, maar gezien de scope en de verdere waarde van het boek kan ik de auteurs dat wel vergeven.

In de tussentijd is dit boek zeker nog een aanrader, met name voor gemeente-ambtenaren die zich met informatievoorziening en ICT bezig houden.

Write a Comment

Comment