in Gelezen

Malcolm Gladwell: Blink

The Power of Thinking without Thinking

Blink kaftIk haat het echt om boeken niet helemaal uit te lezen danwel luisteren. In dit geval kostte het me echt moeite.

Blink gaat over de eerste indruk, die eerste milliseconden dat je iets ziet en instinctief voelt of iets goed zit, of iemand een aangenaam persoon is, of je in een gevaarlijke situatie zit. Gladwell noemt dat “thin-slicing”. Soms heb je gelijk, soms ook niet. Wat zou het mooi zijn als je dat beter kon inschatten!

Gladwell belooft ons in het boek duidelijk te maken “when can we trust our instincts and when should we trust rational judgement”. Dat belooft wat!

Wat volgt is een enorme hoop voorbeelden en cases, die op zich best interessant zijn, maar soms veel te ver in detail gaan en die telkens opnieuw worden aangehaald. Wat continu door elkaar heen vliegt zijn situaties waarbij op basis van eerste indrukken keuzes worden gemaakt (agenten in gevaarlijke situaties, de verpakking van een product dat leidt tot de aankoop) en situaties waarbij grondig onderzoek wordt gedaan (de aankoop van een beeld door het Getty museum, de uitdrukking van gezichten, de stabiliteit van een huwelijk). Soms werkt het een, soms werkt het ander. Maar hoe dan? Er wordt van alles door elkaar heen gehaald: de waarde van marktonderzoek die vaak beperkt is (Herman Miller’s Aeron, Coke vs. Pepsi), wetenschappelijk gedragsonderzoek dat duidt op tegenstrijdigheden tussen onze gedachten en ons gedrag, fouten die gemaakt zijn door te rationeel naar iets te kijken en fouten die zijn gemaakt door te veel op je eerste indruk te vertrouwen. Wikipedia’s samenvatting gaat er nog wat verder op in.

Het enige dat ik als conclusie uit het boek kan halen is dat als je heel goed getraind bent in iets, je op je intuitie kan vertrouwen.. Een wat magere oogst voor een boek met zo’n fraaie belofte. Ik ben niet overtuigd en een andere criticus kon het mooier formuleren: “Richard Posner [..] argues that Gladwell in Blink fails to follow his own recommendations regarding thin-slicing, and makes a variety of unsupported assumptions and mistakes in his characterizations of the evidence for his thesis.”.

Amazon lezers zijn erg verdeeld tussen “don’t waste your money” en “great food for thought”. Het schijnt trouwens dat er een film op komst is: http://www.imdb.com/title/tt0488966/

http://www.gladwell.com/blink/index.html

Write a Comment

Comment