in Gelezen

37signals: Getting Real

Getting Real kaft37signals is een bedrijfje dat hele mooie en eenvoudige webapplicaties maakt en dat in dit boek pocht over haar aanpak en lessons learned.

Getting Real is eigenlijk meer een pamflet dan een boek. Ondanks het nogal hoge “wat zijn wij goed”-gehalte, zet dit boek in mijn beleving heel mooi neer hoe je een moderne webapplicatie ontwerpt, bouwt, uitrolt en promoot.

De kern: hou het simpel. Beperk je functionaliteiten, hou je organisatie klein, beperk je functionaliteiten, wees flexibel, werk iteratief, beperk je functionaliteiten en richt je op prioriteiten. En Get Real: hou op met functionele ontwerpen, visies en bla bla en ga schermen ontwerpen, want dat is waar mensen straks op gaan klikken.

Wat maakt 37signals dan zelf? Welnu: Backpack (soort organiser), Highrise (CRM), Basecamp (project managementtool), Tadalist (to do), Campfire (group chat) en Writeboard (online tekstverwerker). Beeldende namen voor tools die je helpen met je productiviteit.

Het leuke aan het boek is dat ze van verschillende kanten naar webapplicaties kijken: interactie-ontwerp, de filosofie achter het product, het ontwikkelproces, de organisatie, de promotie, support.

Joel Spolsky is het er niet helemaal mee eens. En da’s niet zo gek, want hij besteedt op zijn site een drieluik aan hoe je een fatsoenlijk functioneel ontwerp schrijft, terwijl 37signals het hele functioneel ontwerp afschrijft als een waardeloos document.

Wie moet je nou geloven? De waarheid zal soms in het midden liggen, maar soms ook niet. Getting Real is een fris geluid tussen het groffe geweld van afkortingen als ASL, BiSL en RUP en in ieder geval leest het een stuk lekkerder. De auteurs brengen hun eigen filosofie in het boek in de praktijk: het boek is 186 pagina’s, het heeft een mooi groot lettertype, de layout ondersteunt de leesbaarheid ?ɬ®n: iedere stelling heeft hooguit twee a4’tjes nodig.

Ik vond een presentatie op Slideshare over Getting Real, die ik je niet wil onthouden:
Getting Real is online te lezen op http://gettingreal.37signals.com. Ik bestelde de paperback op lulu.com en die is niet al te best qua kwaliteit.

20071223 update: ik las nog een interessante post over de architectuur van 37signals: http://www.highscalability.com/37signals-architecture

Write a Comment

Comment

  1. Ik sluit me helemaal aan bij jouw review. Het boek heeft misschien wel een hoog wij-zijn-goed gehalte, maar 37Signals heeft met verschillende producten ook wel bewezen dat het goed is. Dus het is geen misplaatste arrogantie!

    Anyway, iedereen die een start-up gaat doen en het boek nog niet heeft, bestellen! Nu!