in Work

Ketensimulator te Utrecht

Ik ben ?ɬ©?ɬ©n van de moderatoren van de Ketensimulator, een online simulatiespel dat dit jaar vanuit Zenc namens het Programma i-teams 250 keer gaan spelen met bestuur en management van Nederlandse gemeenten. Gisteren hadden we een Utrechtse gemeente op bezoek.

scores

In een mum van tijd gaan de deelnemers helemaal op in het spel. Echt leuk om te zien en voor de moderatoren is het heel handig ;-). De deelnemers spelen een aantal gemeentelijke processen na in de gemeente “Ketenstad”, waarbij basisregistraties van belang zijn. Iedere deelnemer krijgt een rol als medewerker, directeur, gemeentesecretaris of programmamanager van een gemeentelijke dienst, een woningcorporatie of de politie.

Gedurende de dag observeren we als moderatoren de volgende vijf aspecten:
– sturing: hoe wordt er gestuurd door het “management”
– samenwerking: hoe werken de deelnemers samen
– processen: hoe lopen processen en welke interventies worden hierin gespeeld
– gegevens: hoe verbetert (of verslechtert) de gegevenskwaliteit gedurende de dag
– competenties: welke competenties van de deelnemers vallen in positieve of negatieve zin op.

ketensimulator

De deelnemers beginnen met een omschrijving van hun rol en een “werkvoorraad”: zaken die gedaan moeten worden (zoals nieuwe bewoners inschrijven, mensen uitkeringen verstrekken en boeven oppakken). Iedere keer ben ik weer verrast over de manieren die de deelnemende gemeenten vinden om samen te werken, hun processen anders in te richten en verbeteringen aan te brengen. Ik speelde het spel voor de vijfde keer en collega Marco, die er al 15 op zijn naam had staan ziet ook nog steeds nieuwe oplossingen. Het competitieve element zit hem er in dat de deelnemers moeten proberen een zo hoog mogelijke kwaliteit van de gegevens in de basisregistratie Personen en Adressen te halen.

ketensimulator

De uitdaging als moderator is telkens weer de deelnemers inzicht te laten geven in hoe ze samenwerken en hoe voor hun volstrekt normale zaken misschien toch niet zo normaal zijn. Vervolgens is het het mooiste als de groep dit zelf ontdekt in plaats van dat de moderatoren college gaan geven over wat er allemaal niet goed is en hoe het beter kan. Leuk!

Onderstaande presentatie laat de spelsituatie goed zien:

Collega’s Marco en Tom (1, 2, 3) blogden ook al.

Write a Comment

Comment