in Gelezen

Leonard de Vries: Om die ene wereld

kaft om die ene wereldLeonard de Vries is een schrijver van kinderboeken. Dit boek is van mijn oom geweest en ik vond het wel leuk om het een keer te lezen.

Het verhaal: Noud en Geertje gaan per stoomschip de “Oranje” met papa, die voor Unicef werkt, op wereldreis.

Het boek is uit 1962 en het is vooral leuk om het toenmalige tijdsbeeld mee te krijgen. Het ontbrak Noud en Geertje aan niets, want de voorzieningen op het schip waar ze over spreken, zouden niet misstaan in een hedendaags 4-sterrenhotel. In het algemeen wijkt het verhaal weinig af van de reisverhalen van vrindjes en mijn eigen ervaringen. Behalve dan de afwezigheid van GSM’s en Internet.

Hier wat fraaie quotes (let wel, uit 1962):

– Nu we Velsen en IJmuiden naderden, zagen we op verbluffende wijze hoeveel de mens hier had gepresteerd. Waar een eeuw geleden nog een ongerept duinlandschap was, strekten zich nu een machtige haven en geweldige industriecomplexen uit. (goh, wat zou de gemiddelde milieu-activist hiervan vinden)
– Daar komt bij dat de westerse mens door zijn drukke werkzaamheden en door radio en televisie nog maar zo weinig tijd en gelegenheid heeft tot zichzelf te komen. Voortdurend wordt er druk op hem uitgeoefend, bijvoorbeeld door advertenties en andere reclame, die hem proberen wijs te maken dat hij niet gelukkig kan zijn als hij zich dit of dat niet aanschaft (sorry… in 1962????)

Stiekem is het boek een beetje propaganda voor het werk van Unicef. De auteur is naar het schijnt op eigen gelegenheid afgereisd naar Ceylon en Thailand, waar zich een groot deel van het verhaal afspeelt.

De propaganda werkt. Nogal beeldend en voorzien van foto’s wordt de problematiek rondom Lepra en TBC beschreven. In 1962 waren dit verschrikkelijke ziekten met miljoenen pati?ɬ´nten, waar zeer hardwerkende artsen met beperkte middelen aan de slag moeten. En dat is nu nog steeds zo.

Lepra is nog niet bepaald de wereld uit: dit jaar zijn er per 20 mei al 113.580 nieuwe pati?ɬ´nten ontdekt, aldus http://www.leprastichting.nl/leprastichting/home.asp?pagnaam=homepage_nl. Ook TBC is zeker niet opgelost: http://www.who.int/tb/publications/global_report/2007/results/en/index.html stelt dat er in 2004 8,8 miljoen nieuwe TBC-gevallen zijn ontdekt. AIDS bestond toen nog niet, meen ik.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Leonard_de_Vries

Write a Comment

Comment