in Tech

Minicase: Technorati

Sinds jaar en dag staat Google bij mij bovenaan als het gaat om zoeken via Internet. Het is vertrouwd, werkt snel. Af en toe Yahoo of MSN Search geprobeerd: ik word er niet blij van. Maar nu (of eigenlijk al een paar jaar) is er Technorati. En Technorati opent een hele nieuwe dimensie van zoeken en een verborgen wereld die je met Google nooit vond. Wat vind je als je naar de nieuwe Nintendo Wii zoekt met Google? Zoals gewoonlijk: Nintendo (verschillende sites), Wikipedia, Tweakers, wiigamer.nl en wiiparty.nl (kan morgen weer anders zijn).

Technorati logoTechnorati is een zoekmachine die weblogs doorzoekt. En daarmee kan het wat dingen die een gewone zoekmachine niet kan.

Ten eerste zijn weblogs heel gestructureerd. Er zijn laten we zeggen tien systemen (waaronder blogger.com, typepad, wordpress) om weblogs mee te maken die zo’n 80 procent van alle weblogs vertegenwoordigen. Als je weet hoe deze systemen werken, kun je ze heel specifiek doorzoeken: de titels, datums en toegevoegde trefwoorden van berichten, de opbouw van de site. Technorati kan bijvoorbeeld zoeken naar alle weblog posts, waarvan de auteurs expliciet “nintendo wii” als trefwoord toegevoegd hebben. Technorati kan ook alle trefwoorden die wereldwijd op blogs worden toegevoegd tellen en groeperen, waardoor overzicht ontstaat over de “heetste” onderwerpen en de relaties tussen verschillende trefwoorden (als honderd auteurs trefwoord A ?ɬ®n trefwoord B toevoegen, dan zou je zomaar kunnen zeggen dat..).

Ten tweede zijn er in weblogs zogenaamde ping-mechanismen ingebouwd, zodat Technorati het meteen weet als er een nieuw bericht wordt geplaatst. Als ik op nintendo wii zoek, dan krijg ik resultaten: 15 minuten geleden, 21 minuten geleden, 49 minuten geleden. Dat is waanzinnig actueel! Daarnaast houden ze ook bij hoeveel weblogs er naar een bepaald artikel linken (wat ook goed bij te houden is door de structuren van weblogs), waardoor de relevantie gemakkelijker bepaald kan worden.

Ten derde is de aard van weblog posts vaak wat anders dan wat er op “gewone” websites geplaatst wordt. Het gaat veelal om opinie. Zoeken op Nintendo Wii in Technorati levert dus product reviews op van mensen die met dat ding aan de slag zijn gegaan, die hem vergelijken met andere spelcomputers, die problemen zijn tegengekomen, die handige oplossingen hebben gevonden voor die problemen of die reageren op nieuws over de Wii.

David Sifry, de CEO van Technorati, publiceert halfjaarlijks “The State of the Blogosphere“, een analyse van alles wat de spiders van Technorati zo ongeveer tegenkomen. Daar bleek onlangs uit dat er ongeveer 100.000 weblogs per dag bijkomen (!!!). De groei van weblogs schijnt nu wat af te nemen. In The State wordt ook opgenomen hoe vaak er gemiddeld gepost wordt op weblogs, hoeveel er gelinkt wordt naar weblogs, in welke talen hoeveel weblogs verschijnen, op welke tijdstippen gepost wordt, met welke software, wanneer er over de hele wereld pieken zijn in posts etcetera etcetera. Ter uwer informatie: er zijn zo’n 50 miljoen weblogs op dit moment.. een aardige bak data zou ik zeggen.

Technorati neemt daarmee binnen een bepaalde niche een hele sterke positie in en laat zien dat de strijd over de zoekmachines nog niet is gestreden. Het belangrijkste probleem dat ze overigens op dit moment tegenkomen zijn zogenaamde splogs: weblogs die automatisch worden gegenereerd door informatie van andere websites af te halen en met als enige doel bezoekers te krijgen die op advertenties klikken. Uiteraard wil je die niet opnemen in je index en Technorati is behoorlijk inventief om splogs te onderscheiden van “echte” weblogs.

Een aardige voorbeeld tenslotte: op sommige congressen wordt afgesproken dat iedereen die over dat congres iets schrijft op zijn weblog, de tag “congresditendat2006” toevoegt, waardoor je via Technorati alle artikelen in ?ɬ©?ɬ©n klap terugvindt. Probeer maar eens “barcampzurich“. Dat is een hele andere benadering dan een gastenboek of forum openen op de congressite, waar iedereen iets mag neerzetten.

http://www.technorati.com

Write a Comment

Comment