in Tech

Minicase: Amazon Web Services

Amazon kwam er de afgelopen jaren achter dat ze in staat zijn om heel aardig boeken, cd’s en nog veel meer spullen te verkopen via Internet (met gevoel voor understatement). Maar: ze kwamen er ook achter dat ze uitstekend in staat zijn het systeem op te bouwen en beheren wat daar aan ten grondslag ligt. Daar zitten componenten bij als 24 uur per dag in de lucht houden, flexibel opbouwen zodat diensten eenvoudig toegevoegd en gewijzigd kunnen worden in een productie-omgeving en het dusdanig schaalbaar maken van de infrastructuur dat het mee kan groeien met de vraag. Zo langzamerhand bouwen ze dat uit tot een hele business.

Amazon Web Services logoEen sterk staaltje was dat ze hun eigen database openstelden voor bevraging via een API. Zo kon je je eigen Amazon-winkel bouwen en provisie krijgen als jij boeken verkocht voor Amazon of nog veel ingewikkelder doen, zoals Scanbuy, waarmee je je via je mobiel Amazon prijzen kan opvragen (handig als je in de winkel op het punt staat iets te kopen).

Amazon ontwikkelt haar kerncompetentie van systemen inrichten en in de lucht houden nu door tot een nieuwe markt: Amazon Web Services. Amazon Web Services biedt een aantal generieke infrastructuur componenten die bijna iedereen nodig heeft als hij een fatsoenlijke site in de lucht wil houden.

De bekendste dienst van Amazon is S3: Simple Storage Service. Het komt er op neer dat Amazon heel veel harde schijfruimte heeft die jij via een relatief eenvoudige interface kan gebruiken voor relatief weinig geld (dat is: 15 cent per gigabyte opslag per maand en 20 cent per gigabyte dataverkeer). Het gebruik van Amazon S3 wordt automatisch geregistreerd en via je Amazon-account gefactureerd. Zodat je je met je nieuwe website niet druk hoeft te maken over serverparken en beheer inrichten, wat menig internetbedrijf ten gronde heeft gericht.

S3 is inmiddels behoorlijk succesvol, getuige de Success Stories pagina’s van Amazon. Allerlei websites, zoals Smugmug, waar je je foto’s en filmpjes online kan zetten, gebruiken de opslag van Amazon S3. Een ander aardig voorbeeld is een bedrijf dat migreerde van de ene naar de andere omgeving en in de tussentijd haar informatie bij Amazon plaatste. Mijn persoonlijke favoriet is Jungledisk, een tooltje waarmee je Amazon S3 echt als harde schijf kan gebruiken als ware het je eigen computer (normaal gesproken is de interface iets complexer). Mijn rekening van het gebruik van Jungledisk met Amazon S3 is inmiddels opgelopen tot een whopping 2 dollarcent 😉

Er zijn meer webservices, die nog niet zo populair zijn maar wel heel bruikbaar of tenminste tot de verbeelding sprekend. Zo is er Amazon Queue Services, waarbij je opnieuw de stabiele omgeving van Amazon kan gebruiken om je Queue Services in te richten (als je niet weet wat dat is, dan heb ik hier te weinig ruimte om dat uit te leggen). Er is een dienst met de fraaie naam Mechanical Turk, waarmee je vanuit je software een verzoek kan sturen aan een soort marktplaats met mensen die menselijke opdrachten voor je kunnen uitvoeren. Zoals het beschrijven wat er op een foto staat, of een recensie van een cd maken. En er is Amazon Elastic Compute Cloud, waarbij je rekenkracht kan inkopen via Amazon.

Amazon krijgt het dus voor elkaar om een nieuw business model te introduceren op basis van bestaande kerncompetenties ?ɬ®n helpt daarbij mee aan het componentiseren van infrastructuur, waarmee bedrijven veel flexibeler hun diensten en websites kunnen opzetten.

http://aws.amazon.com

Write a Comment

Comment