in Gelezen

Milan Kundera – The unbearable lightness of being

unbearable lightness of beingThe unbearable lightness of being is nou echt wat je zegt Een Interessant Boek. Amazon reviewers zeggen: “This is an unusual book, and well-worth reading just for its originality. “”From the first few pages I was hooked, the meaning behind the words is complex and really makes you think.” “a tale of love, sex and infidelity mixed with wonderful philosophical speculations.” “This is either a book of philosophy masquerading as a novel, or a novel about the lives of four or five characters with pretensions to be a book of philosophy. Either way, it’s an amazing work.”

Het boek gaat over de levens van Tomas, Tereza, Sabina en?Ǭ†Franz die elkaar op verschillende momenten kruisen. Het verhaal kabbelt een beetje voort en de eigenlijke inhoud van hun levens zijn nog niet eens zo bijzonder. Maar de manier waarop Kundera de gedragingen van zijn karakters terugleidt naar hun drijfveren en hoe die ontstaan zijn, is echt prachtig. In werkelijkheid heeft hij de karakters natuurlijk verzonnen, dus ik vind het echt ongelooflijk knap dat hij zo gedetailleerd fictieve personen en hun hele psychologische achtergrond kan neerzetten. Het boek is doorspekt van filosofische bevindingen van de auteur zelf, waardoor de auteur eigenlijk ook een van de karakters wordt.

Het boek speelt zich voor een groot deel af in het communistische Tsjechoslowakije, dat bepalend is voor de levensloop van met name Tomas en Tereza. De beschrijvingen van gebeurtenissen en hoe deze invloed hebben op de karakters geven een mooi inzicht in de ongemakken van de toenmalige situatie, waarvan je nu nog steeds de nawee?ɬ´n ziet. Niet dat ik er verstand van heb overigens. Een indrukwekkend boek.

?Ǭ†http://en.wikipedia.org/wiki/The_Unbearable_Lightness_of_Being

Write a Comment

Comment