in Gelezen

Martijn van Dam en Anja Timmer: Tussen het kastje en de muur

Tussen het kastje en de muurTweede Kamerleden van Dam en Timmer werden door de PvdA een tijdje vrijgesteld van dagelijkse werkzaamheden om in de praktijk rond te kijken hoe het er daar aan toe gaat. Zij richtten zich op de rol van ICT in de uitvoering en kwamen in september met het rapport “Tussen het kastje en de muur”.

Ze keken rond bij een aantal gemeenten (Heusden, Den Bosch en Deventer), in de zorg, bij de RDW, de Belastingdienst, schrokken zich een hoedje en doen nogal boude uitspraken in de trant van: er zijn honderden miljoenen aan ICT uitgegeven en het is nog allemaal niks. Dat moest ik ff lezen.. overigens nadat ik het een aantal weken links had laten liggen met de gedachte dat er vast niets nieuws in stond.

Dat is ook zo: de cases zijn behoorlijk uitgekauwd, althans in het wereldje waar ik in verkeer, en de conclusies en aanbevelingen zijn niet bepaald nieuw. Ik zet ze even naast de aanbevelingen uit “De Belgen doen het beter” (uit februari 2003):

De Belgen -?Ǭ†Tussen het Kastje en de muur
p36. het aanstellen van een projectminister – p56. staatssecretaris Q
p35. meer regie aan de burgers en bedrijven – p50. gegevens zijn van jou!
p36/37. verplicht gebruik van authentieke bronnen en bestuurlijke boetes – p54. verboden te vragen naar de bekende weg
p37. procesgerichte benadering – p47. gebrek aan procesdenken
p37. landelijke elektronische identiteitskaart – p52. ?ɬ©?ɬ©n keer identificeren
p34. uitvoering wordt verwaarloosd – p59. uitvoering belangrijker

Niet geheel toevallig spraken van Dam en Timmer met Arre Zuurmond en Joeri van der Steenhoven, mede-auteurs van de Belgen doen het beter, zo blijkt uit het colofon. Wel schokkend is dat er 3,5 jaar later nog steeds dezelfde conclusies getrokken kunnen worden.

Ik doe de auteurs tekort als ik alleen maar doorga over dat het allemaal al een keer eerder is verteld. Ten eerste trekken ze de terechte conclusie dat de politiek vaak nogal ver van de uitvoering afstaat, geen oog heeft voor uitvoeringsproblematiek en de ene na de andere stelselwijziging doorvoert, zonder te kijken of dat allemaal wel haalbaar is. Ik hoop dat ze zich dat aantrekken. Ten tweede maken ze zich wel bezorgd over de macht van ambtenaren in projecten als P-Direct en het centraal systeem voor de politie en gebrek aan sturing en ingrijpen hierin. Laat het bewustzijn hiervan leiden tot wat meer controle door de Kamer. Tenslotte kan het m.i. geen kwaad als Kamerleden deze conclusies zelf ook trekken nadat ze in de praktijk hebben gekeken.

Wel jammer: het leven gaat blijkbaar voor van Dam en Timmer gewoon door, want op hun weblogs is na publicatie van het rapport niets meer te vinden over dit onderwerp. Timmer heeft ?ɬºberhaupt niet meer gepost na 15/9, toen ze het rapport aankondigde.

Hier kun je het rapport vinden.

Op diverse websites en in diverse radioprogramma’s heeft het rapport na publicatie nog wel wat exposure gehad. Bijvoorbeeld vnunet, tweakers, computable,?Ǭ†ictregie.nl en de vng?Ǭ†besteden er aandacht aan. Maar eigenlijk blijft het bij het vermelden dat het rapport bestaat.

Rob Meijer van HEC sputtert nog een beetje tegen (maar is het ook wel eens met de conclusies): “Volgens Meijer zijn er de laatste jaren wel degelijk positieve geluiden rond de elektronische overheid te bespeuren. “Er is veel meer samenhang tussen bestuurslagen dan voorheen. Dat komt omdat de architectuur achter de ict-voorzieningen van de overheid nu veel meer op de kaart staat. Grootschalige veranderingen aan deze infrastructuur ook al moet deze over meerdere instanties uitgevoerd worden is daardoor meer in zijn geheel te bezien.”

Burger@Overheid.nl maakt nog even schaamteloos reclame voor zichzelf, want natuurlijk is de BurgerServiceCode d?ɬ® oplossing voor alle geconstateerde problemen.
http://www.burger.overheid.nl/wat_doen_we_nu/nieuws?itemID=37

Write a Comment

Comment

  1. JA, JA. WEDEROM HETZELDE VERHAAL. Ook met Kabinet online als eens over gepubliceerd in 2000 en ook toen was het al niet de eerste keer. Zou het dan uiteindelijk echt niemand interesseren in de politieke arena?