in Gelezen

Ethan M. Rasiel: The McKinsey Way

The McKinsey WayIk las hem voor de tweede keer. De vorige keer in het Engels, nu in het Nederlands. Mijn advies: kies voor de Engelse versie. De Nederlandse versie is als een kookboek van Jamie Oliver in het Nederlands: “Te gekke kip”.

Rasiel is een ex-McKinsey-consultant die wat praktijken van het bedrijf onthult. Ik vind het een aanrader. The McKinsey Way verschilt wat mij betreft van andere managementboeken omdat het zo heerlijk praktisch is. Geen wilde verhalen over competitive advantage of ketenintegratie, maar alledaagse tips uit de McKinsey praktijk. Het bedrijf laat er geen gras over groeien en drillt nieuwelingen met een aantal gewoonten en benaderingen, die zo algemeen bruikbaar zijn dat, dat Rasiel later blijkbaar meende dat hij er een boek over moest schrijven.

Ethan Rasiel weet de verschillende onderdelen zo bondig te beschrijven dat het mij niet gaat lukken ze hier nog korter te formuleren. MECE, de probleemstructuurboom, de watervalgrafiek kosten allemaal toch wel een a4’tje uitleg. Grof gezegd gaat het over hoe je presentaties moet geven, hoe je problemen analyseert, hoe je je baas blij kan maken en hoe je klanten kunt managen. Kortom: alles wat ik de hele dag zo’n beetje aan het doen ben.

De auteur laat overigens geen kans onbenut om te laten zien hoe hard men werkt bij McKinsey en hoe weinig nachtrust je krijgt. Het belangrijkste bewijs is misschien nog wel een heel deel van het boek dat is gewijd aan “overleven bij McKinsey” met tips over hoe je toch nog een priv?ɬ©leven kunt houden..

Ik heb ook al eens “The McKinsey Mind” gelezen, het vervolg, maar daar wordt eigenlijk alleen maar op dit boek voortgeborduurd (wat in de recensies op Amazon wordt bevestigd).

http://www.amazon.com/McKinsey-Way-Ethan-M-Rasiel/dp/0070534489

Write a Comment

Comment