in Gelezen

Radicale transparantie

In Wired 15.04 lezen we: “Slimme bedrijven delen hun geheimen met concurrenten, al bloggend over producten die ontwikkeld worden en ze geven zelfs hun mislukkingen toe. De naam van dit nieuwe spel is “radicale transparantie” en het dringt door tot in alle directiekamers.”

In het blad een aantal artikelen over bedrijven die niet langer proberen een mooi plaatje naar buiten te houden maar gewoon open zijn over alles wat ze doen. Redfin, een online makelaar werd dwarsgezeten door haar concurrenten en verloor klanten. Door open te zijn over wat er allemaal gebeurde won het bedrijf de harten van vele nieuwe klanten en werd het een publiekslieveling. Sun Microsystems, Southwest Airlines en zelfs Microsoft volgen dit voorbeeld.

De laatste doet dit met Channel 9, een website waar allerlei filmpjes met interviews binnen Microsoft worden gepost, ongecensureerd wel te verstaan. Er zijn wat ongelukjes gebeurd: zo was er een filmpje waarin te zien was hoe geluiden voor Vista werden opgenomen ver voordat Vista uitkwam (met een stortvloed aan telefoontjes aan de PR afdeling tot gevolg), maar Channel 9 wordt zeer goed bezocht en het doel om meer openheid te geven om als zodanig ontwikkelaars beter bij Microsoft te betrekken wordt gehaald.

De boodschap: wees eerlijk over alles wat er gebeurt bij je bedrijf want dat win je terug aan goodwill bij klanten. En dat is allemaal wat gemakkelijker geworden door weblogs, online videokanalen and the likes.

Als ik het vergelijk met Neerlandsch transparantiebeleid, waar ik me wel eens mee bezig houd, dan ligt het accent in de voorbeelden veel meer op openheid van hoe het er aan toe gaat in zo’n bedrijf, in plaats van openheid van documenten en beleid, waar we in de WOB op hameren. Dat zou nou eens mooi zijn, als een DG of een directeur Burgerzaken in Nederland ging bloggen over zijn ervaringen en daar lekker openhartig over zou zijn. De weblogs die onze kamerleden en wethouders hebben zijn toch allemaal zorgvuldig gearrangeerde publiciteitsstunts in my humble opinion. En dat vindt Tom ook.

Terwijl ik dit een beetje uitzocht op Internet, stuitte ik op een Amerikaans initiatief, Open House Projectgenaamd the Open House Project. “In a presentation to congressional staff and Representatives, members of the Open House Project yesterday delivered recommendations for a series of technological reforms that would increase transparency and public access to the work and members of the U.S. House of Representatives.”, lezen we op Public-cio.com.

Da’s leuk: het Open House Project bestaat uit een aantal mensen die heel veel met Internet te maken hebben en die eigenlijk zeggen dat met de huidige beschikbare technologie?ɬ´n een aantal eenvoudige veranderingen doorgevoerd kunnen worden, die transparantie van de overheid behoorlijk kunnen vergroten. Zoals: het online posten van video’s van vergaderingen in Congress, het publiceren van rapporten van de Congressional Research Service ?ɬ®n het publiceren van alle wetten op Internet (waar kennen we dat van!): “Congress should make available to the public a well-supported database of all bill status and summary information currently accessible through the Library of Congress. This database, as well as its supporting files, should be in a structured, non-proprietary format such as XML.”

Het verhaal in Wired over Microsoft kreeg nog een staartje: auteur Fred Vogelstein kreeg per ongeluk een dossier over zichzelf toegestuurd dat door Microsoft was samengesteld. Dit is echt hilarisch: aan alle kanten is zorgvuldig gecomponeerd wat gewenst was dat meneer Vogelstein zou zeggen. Daarnaast is er ook een profiel van hemzelf gemaakt, waarin bijvoorbeeld werd gezegd: “It takes him a bit to get his point across so try to be patient.” LOL!

So much for transparency..

Write a Comment

Comment